Osoby odżywiające się zdrowo charakteryzują się wspaniałym samopoczuciem, mają zdrową skórę, włosy i paznokcie, ich narządy wewnętrzne funkcjonują z dużą wydajnością. W jaki sposób właściwie przygotowywać nasze posiłki? Co jeść, żeby móc cieszyć się zdrowiem?
Ważne jest nie tylko to, co konsumujemy, ale także to w jaki sposób formułujemy swoje posiłki. Dieta powinna być w taki sposób zbilansowana, żeby organizm mógł absorbować składniki odżywcze we właściwych proporcjach. Prozdrowotna dieta powinna zapewniać wystarczającą ilość białek, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i minerałów. Nasze dania i potrawy powinny być spożywane kilkakrotnie w ciągu dnia, najlepiej od pięciu do sześciu razy. Zawartość tłuszczy oraz błonnika w spożywanych posiłkach wpływa korzystnie na indeks glikemiczny spożywanych pokarmów, dzięki czemu unikamy gwałtownego podwyższenia poziomu glukozy we krwi.
W zdrowej diecie powinniśmy pamiętać o spożywaniu produktów zbożowych. Rekomendowane są jedynie produkty posiadające w składzie ziarna pełnoziarniste, które wręcz obfitują w odżywcze witaminy oraz minerały. Niski indeks glikemiczny oraz znaczna zawartość błonnika to następne dobre strony produktów z mąki pełnoziarnistej. Zbilansowana dieta powinna być bogata w jarzyny i owoce, które są źródłem wielu witamin i minerałów. Mleko oraz produkty wyprodukowane z mleka uzupełniają naszą dietę w witaminę D, A oraz wapń. Znacznie korzystne jest zarazem spożywanie posiłków zawierających duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich między innymi tłuste ryby, olej rzepakowy, słonecznik, len, orzechy. Zdrowe odżywianie się to także picie wystarczających ilości płynów. Najzdrowiej sięgać po wodę mineralną, którą powinniśmy spożywać około 2 litrów dziennie.
Jakie są podstawy zdrowej diety?
9
lut